Първият веган на Еверест е българин

Базов лагер на Еверест, северен ръб, 5200 м, Тибет

Китайка използва вертолет при похода си към
висините, докато нашият сънародник е облечен
с гащеризон „втора ръка”, но въпреки това…

- Беше към 23.00 ч. Заваля сняг, имаше вятър. Бяхме изпреварили всички, правехме пъртина. Имах у себе си кислород, шерпът — също. Той обаче настоя да се върнем, защото времето не позволявало да се изкачим. Аз се заинатих. Казах му: “Времето ще се оправи. Добре, щом не искаш, дай кислорода. Продължавам нагоре сам!” — разказва перипетиите си Атанас Скатов.

Той е първият сливналия, покорил Еверест, но и първият веган, стъпил на Покрива на света. 36-​годишният българин категорично пресякъл опита на непалския шерп Гилджен, който се опитал да го откаже от единствената възможност за атака на Еверест. Скатов чакал десетина дни шанса и нямал никакво намерение да го пропусне. Искал да бъде 12-​ият българин, видял планетата от 8848 м височина. От по-​стари алпинисти често чувал, че не е хубаво човек да ходи сам в планината, но той нямал навика да ги слуша:

- Не го правя нарочно, просто няма с кого, а и предпочитам вместо да си стоя вкъщи, да съм сам в планината — оправдава отскорошната си страст Скатов.

Да, отскорошна, колкото и да звучи невероятно. Въпреки че на 24 май стъпи върху “богинята майка на земята”, допреди няколко години Скатов не е бил физически активен.

- Участвах в похода Ком-​Емине през 2010 г. Работех в Германия и взех отпуск, за да го мина повторно през 2011. Тогава разбрах, че искам да спортувам активно — разказва покорителят на Джомолунгма. Наско обаче не определя себе си като професионален алпинист, а като любител, лекуващ се уховно сред природата. И въпреки че 7 години не е слагал месо в устата си, няма проблеми със здравето. Избягва да пие и добавки. Той е магистър по “Растителна защита” на Аграрния университет в Пловдив и доктор на “Хумболт университет” в Берлин и твърди, че плодовете и зеленчуците, макар и в по-​малки количества, съдържат от всички необходими хранителни вещества.

Потомъкът на преселници от Одринска Тракия по време на Балканската война се шегува, че започнал да се вихри на Христова възраст, а на нея повечето спортисти вече се ориентирали към треньорска дейност. — Най-​добрите алпинисти сли– зат от върха до базов лагер 1 на 7035 м, а след 11 часа аз бях на долния базов лагер ABC, който е на 6440 м. Чувствал съм се и по–изтощен. Щях да сляза по-​бързо даже, но шерпът го болеше крака — споделя Скатов. Убеден е, че липсата на консумация на месо и животински продукти му помага за бързината, с която е преполовил проекта си „Изкачване на 7-​те континентални първенци”

Досега няма веган, който да e завършил подобно начинание. А под краката на Атанас “жертви” вече паднаха още африканският първенец връх Ухуру (5895 м), най-​високата точка на Стария континент връх Елбрус (5642 м) и южноамериканският пик Аконкагуа (6962 м).

За него началото в планинското катерене е на 1 март 2012 г. Тогава започва занимания с един куп неща — катерене, скално катерене, ски, планинско ходене, планинско колоездене. Преди това дълго време е посещавал школа по танци. Със спорта обаче бил скаран от ученическите години. Бившият научен работник смята, че всеки човек има някакви заложби. Прави аналог за неговите с фамилията си — едно от значенията на “скат” е “планински склон”.

- Когато бях в Тибет, имаше един унгарец — Дейвид Клайн, та той пробваше за осми път да изкачи Еверест без кислород.

Имах желанието и аз да опитам, но като го видях как слизаше от 8000 м блед като призрак, реших да не рискувам. 75% от качванията са от непалска страна, тъй като разстоянието от последния лагер до върха е по-​кратко. От моята има траверс цели 2 км, което си е бая много на тази надморска височина.

Единствените възможности на Скатов за атака са 23 и 24 май. Той покорява Покрива на света в 5.55 ч. непалско време, навръх Деня на българската просвета и култура

“Това е първата снимка, която ми направиха на връх Еверест (8848 м) на 24.05.2014 г. С нея искам да поздравя моя син Васко Скатов с Деня на детето и с неговия рожден ден, който беше на 27.05.2014 г., стана на 5 годинки”, пише Скатов във фейсбук

Заедно с руснак и двамата им шерпи първи изкачват Еверест от колоната. При слизането обаче Наско е изненадан от местните журналисти, че не е първият покорител за 2014 г. Била го изпреварила с часове китайка, кацнала възможно най–високо с хеликоптер. И тя, също като него, катерела континенталните първенци, плюс най-​високите точки на полюсите. Но имала финанси и ги атакувала в рамките на 6 месеца.

Атанас, в чиято експедиция бил и руски олигарх с 12 сака, не можел да си позволи дори нов гащеризон, затова си купил гащеризон “втора ръка” за 400 долара в Катманду. Повечето алпинисти имали по няколко якета — всяко за различна височина - нашенецът само едно.

И докато китайката можела да си позволи лукса да наеме 5 шерпи, то Скатов направил възможно най-​икономичното качване — за 45 000 лв.

Атанас Скатов на връх Аконкагуа на 4 януари т.г

Сега авантюристът пусна съобщение във фейсбук, че търси още 100 000 лв. Те му трябват за последните 3 континентални първенци: връх Маунт Винсънт на Антарктида (4982 м), връх Пунчак Джая в Океания (4884 м) и северноамериканския пик МакКинли в Кордилерите (6194 м). Успоредно с проекта с партньора му Иван Темелков искат да качат и втория по височина връх — К2 (8611 м), който атакува и Боян Петров. Докато Петров се готвел за щурм на Кангчендзьонга (8586 м), се засекли в магазин в столицата на Непал с Атанас. Двамата се били срещали преди това само веднъж — на хижа “Мусала”.

- Не поддържаме връзка. С какви хора дружа? Във всеки период от живота срещаш различни хора. Кой ти става близък за постоянно, кой за по-​кратко време… С един приятел караме колело, с втори ходим в планината, с трети плувам, с четвъртия сме в сауната. Опитвам се да бъда добър и разумен, винаги готов да помогна. Искам да дам добър пример на моя син.

Гордият татко развя на Еверест специално изработено знаме за петгодишния Васко, който живее с майка си в друг град. Скатов не може да бъде срещнат по заведения — когато има време, отива в планината.

Няма домашен любимец, защото не е постоянно вкъщи, смята, че мястото на животните е сред природата. Щастлив е, че къщата на родителите му в Сливен е близо до неговата и така мама приготвя любимите вегански ястия, които били трудоемки.

- Много обичам хумус от нахут. Сварен нахут, миксиран със зехтин, лимон и подправки. Не гледам калории. На Хималаите обаче имах проблеми с намирането на любимата храна. На 15 април достигнахме базов лагер, бях се запасил с боб, нахут, леща, грах, сушени плодове, ядки, но изчезнаха. На 8 май един шерп случайно изнамери чувала ми от някаква палатка, китайци бяха конфискували само боба - припомня си веганът.

Замества отсъстващите храни със спагети, картофи и ориз. Атанас загубва доста килограми, но след откриването на любимата храна яде двойни порции, за да възвърне сили за ключовия ден. А причина за предпочитането на тези храни е… йогата.

Когато в Германия живеел със сестра си, също веганка, се запалил покрай нея. В началото дори гледал на упражненията с недоверие. После се записал в школата, която тя посещава, искал да е най–добрият в групата.

- Чувствах тежест, когато се хранех с месо, организмът ми не го приемаше. Преди изключването му бях 80 кг, след това свалих 1314 кг. Продължих да ям само риба. На Никулден през 2009 г. имаше толстолоб. Беше толкова мазен, че в момента, в който го вкусих, разбрах, че е последната риба, която ям в живота си.

Борещият скатовете Скатов може и да е казал “край” на месото, но не и на новите начини да се зарежда с адреналин. Иска да пробва бейс джъмп, който обаче не е добре развит у нас. Нужни са много скокове с парашут, за да се научиш да контролираш тялото във въздуха.

- Винаги трябва да експериментираш — казва Атанас Скатов.

За него светът е най-​прекрасното място да прекараш този живот.

Мони ГЕОРГИЕВ, вестник Дума, БРОЙ 146 (6846), 2829 юни 2014

Връзка с мен

(00359) 876 325 860
drskatov@​gmail.​com

Дарение чрез PayPal

Банкова сметка

Банкови сметки: Уникредит Булбанк BIC: UNCR­BGSF
Сметка в лева IBAN: BG75UNCR70001521430722