Веганът Атанас Скатов занесе знамето на родния Сливен на Еверест

e7

Точно 30 г. след незабравимия Христо Проданов Атанас Скатов от Сливен изкачи най-​високия връх на планетата — Еверест. По щастлива случайност това се случи навръх 24 май в 5,45 ч непалско време. Искал като Проданов да го направи без кислороден апарат, но по пътя нещо се объркало с багажа му, той останал без 30-​те си килограма храна — основно зърна нахут, боб, леща, ядки и сурови семена.

По принуда дълго карал без растителни протеини и отслабнал със 7 кг. Което наложило все пак да вземе бутилките с кислород от втория лагер на височина 7700 м. Всъщност алпинистът признава, че знае малко подробности за Проданов и за другите ни прочути алпинисти. Избягвал да чете за тях, защото предпочита сам да преживява нещата, а не да възприема планината чрез чувствата и емоциите на другите.

Гледката от Еверест, която се открила пред очите му определя като най-​добрата, която може да съществува. Пътят му бил откъм Китай. Освен камерата си Наско качи на Покрива на света и знамето на родния си Сливен. “В един момент мислех да го оставя горе. Но там мястото е много тясно и много чисто, всеки момент вятърът щеше да го издуха нанякъде. Затова върнах флага”, разказва 36-​годишният мъж.

Тези дни стана ясно, че инициативен комитет се готви да го предложи за почетен гражданин на града. Различното при Атанас е, че от 2 г. той е завършен веган — не яде никаква храна от животински произход, дори и яйца, мляко, масло.

“От 2006 г. отказах месото, от 2009-​а не ям риба”, обяснява мъжът. Поставил си задачата да изкачи, не обича думата покори, планинските първенци на 7-​те континента на Земята. Но не за да постави рекорд, дори не държи да е първият българин, направил това — целта му е да докаже, че и само с растителна храна, без да се тъпче всеки ден с месо, човек може да живее и спортува пълноценно, че веганството е най-​правилният начин на хранене.

Такива ентусиасти като него по света далеч не са много. Чул, че само 5 непалки с веганско меню катерили върховете с рекламна цел. Но рекордът му да е първият българин със 7 континентални първенеца зад гърба си вероятно ще се случи — само за 17 месеца Скатов вече е превзел 4 върха. Досега е бил на планинските първенци на Европа, Африка, Южна Америка и Азия.

Разговорът с него прилича на урок по география - първо бил на Килиманджаро в Африка, следват Елбрус, Аконкагуа в Андите, Еверест. Остава да изкачи най-​високите върхове на Океания и Австралия, Северна Америка и Антарктида. Готов е да тръгне още утре, ако успее да финансира експедицията си.

Казва, че досега само алпинистът Николай Петков се е доближил до това постижение — покорB7казва алпинистът.

Близо 40% от парите за това си приключение той финансирал сам — от почти стопените германски резерви. Отзовали се обаче частни фирми, макар и не така охотно, както очаквал. С 10 000 лв. му помогнала и община Сливен. Затова и Атанас Скатов донесъл от Непал нож на кмета Кольо Милев. А градоначалникът му подари глобус, за да продължава да мечтае.

А защо не занапред и връх Маккинли в САЩ или пък първенеца на Нова Гвинея — Пунчак Джая, който има още 5 имена. После навярно ще дойде ред и на Винсен в Антарктида. Но 7-​те континентални първенеца ще се предадат, непременно ще се предадат. Това, последното, Атанас Скатов не казва на глас, но без съмнение си го мисли постоянно.

www​.24chasa​.bg

Връзка с мен

(00359) 876 325 860
drskatov@​gmail.​com

Дарение чрез PayPal

Банкова сметка

Банкови сметки: Уникредит Булбанк BIC: UNCR­BGSF
Сметка в лева IBAN: BG75UNCR70001521430722