Kil­li­man­jaro 2013

Написана от Mas­ter. Posted in Експедиции

За шест дни на покрива на Африка

Искам да Ви разкажа на тази страница за моето качване на вр. Ухуру 5895м., Килиманджаро, Танзания, което осъществих на 10.01.2013г., как е минала подготовката ми, как е преминал целият трек по дни, каква екипировка е нужда според мен и малко информация за Килиманджаро. Бих желал с тази страница да помогна и на други мераклии да постигнат също целта си и да се качат на покрива на Африка. За изкачване до връх Ухуру избрах маршрута по Мачаме, който ме впечатли със своята живописност и трудност на качване. Освен пътеписа ми за трека по дни, описвам моята одготовка, екипировка и всичко каквото ми е направило впечатление. Надявам се тази страница да послужи на други мераклии за качване на върха.

Килиманджаро е най-​голямата свободно стояща планина в Света със своите 60 км. мощен масив в основата. Най-​високата планина в Африка се издига като корона с уникална и единствена природа със своя собствена екосистема, климатични и растителни пояси. Високата планина, която достига почти 6000м. височина има 3 върха — от западна страна е връх Шира — 3962м., от източна страна е вр. Мавензи — 5149м., а между тези два върха се намира винаги покритият със сняг масив на Кибо. В горната си част Кибо е сравнително равен и тук се намира кратер на вулкан, който е дейтсвал до преди 200 години. Най-​високият връх на Кибо се нарича Ухуру и е висок 5985м и се намира до кратера и е съответно най-​високият връх на Африка. Ухуру означава “Свобода” и носи това име от 1961г. от когато Танзания е получила своята независимост. До тогава върха се е казвал Кайзер Вилхелм връх.
Килиманджаро е магнит за хиляди туристи от цял свят. Има основно 7 пътеки за качване на върха, като само по една се нощува по хижи. Всички други пътеки са оборудвани с къмпинги за палаткови лагери. Килиманджаро има 5 климатични пояса, като се тръгва от вулканичните плодородни почви в подножието на планината, преминава се през гъста джунгла, по-​нагоре са храсти, треви и мъхове. Следват вулканични скали и в най-​горната част са ледниците и глетчерите.

Подготовка

Подготовка, за да се качиш на 6000 метра височина трябва на всяка цена. Ако си мисли някой че просто така може да се разходи до върха на Килиманджаро, просто няма да успее. Подготовката включва различни дисциплини и най-​вече издръжливост. Според мен трябва да можеш да вървиш в продължение поне на 12 часа с раница на гърба в планината при ниски температури и то в посока нагоре към върха и да изминеш поне 30 км.

При мен специална подготовка не ми беше нужна, понеже през 2012 година тренирах усилено през цялата година до последният ден преди да заминем за Африка. В личен план обичам да правя преходи в планината над Сливен от порядъка на 3040 км на ден с положителна денивелация над 1500 м. Също така съм запален по планинското колоездене, както и по асфалтовото и за изминалата година имам над 3000 км. колоездене. Колоезденето е много подходящо за издръжливост и за качване на височина помага също. Тренировки на кардиоуредите са също добра подготовка, но аз предпочитам тренировките извън зала. Бягане и плуване са също препоръчителни.
И все пак какво правих през 2012г: Няколко състезания по планинско колоездене с доста добро челно класиране; Поход от Ком до Сливен 500 км; 100 км. преход Алеко за 17 часа; XСo Адвенчър къп 256 км за 3 дни, 8 дисциплини; Скоростно изкачване на 7 първенци и безброй походи и преходи по българските планини, както и скално катерене. Занимавам се с йога, предимно сутрин, танцувам народни танци 12 пъти седмично, карам мотор, зимата на ски. Общо взето обичам движението и планината.

Екипировка

Обувки — от 4000 метра нагоре е хубаво обувките да са високи, с гортекс мембрана, 3 или 4 сезонни. Единственно за върха може да се ползват зимни обувки. Аз се качих с 3 сезонна Скарпа. Най-​важно е обувките да са раздвижени и поне да е ходено 100 км с тях, за да не се получат изненади. До 4 000 метра се качих с маратонки.
Втори чифт обувки — до 4000 метра препоръчвам маратонки или други леки обувки, за да е по-​комфортно при ходене, както и в лагерите. Аз си бях взел и джапанки за лагерите.
Яке — задължително водо– и ветрозащитно яке с качулка. Може и с пух, но единствено последната нощ е студено при качване на върха. Аз си носех допълнително пухенка, която ползвах и вечер в лагерите.
Полар — един тънък полар и един по-​плътен за по-​студено време.
Панталон зимен, гортексов, водо и ветрозащитен.
Панталон памучен за първите дни.
Панталон резерва ако се намокри единият.
Дъждобран-​пончо, както и дъждобранен панталон.
Шлем — тънък и дебел (може и шлем за мотор).
Ръкавици — 1 брой тънки и 1 брой дебели зимни.
Термобельо — горнище и долнище по 2 броя. Хубаво да е от вълна, но може и от изкуствена материя.
Тениски — 23 броя с дълги и с къси ръкави.
Риза — 1 брой.
Чорапи — 3 чифта тънки и 3 чифта дебели.
Гамаши — водонепропускливи, дишащи.
Раница — за дневните преходи раница не повече от 30 литра.
Голяма раница или чохъл или сак — 100 литра обем. Добре е да е водонепропусклива. Шерпите ги слагат също в чували, но е по-​добре да е защитен.
Спален чувал — както вече ви писах аз имах чувал с комфорт минус 15 градуса и първите 34 дена ми беше много топло. Според мен е достатъчно комфорт минус 5 или минус 10 градуса в комбинация с памучен или копринен инлет. Аз носех инлет, но така и не го ползвах. Не вземайте пухени чували, влагата е много висока от конденза и се мокри чувала. По-​добре е синтетични.
Друга чанта ако оставяте нещо в хотела по време на трека.
Щеки, телескопични. Помагат много при качване и слизане.
Аптечка.
Таблетки за обеззаразяване на водата.
Витамини и енергийни храни
Слънчеви очила (глетчерни).
Термус 1 литър и още една бутилка 1 литър.
Челник с втори чифт батерии.
Слънцезащитен крем с фактор 30.
Лосион против насекоми.
Фотоапарат с допълнително батерии и карта.
Хавлия, малка бързо съхнеща.
Комплект за шиене.
Нож — многофункционален.
Лични принадлежности.

Връзка с мен

(00359) 876 325 860
drskatov@​gmail.​com

Дарение чрез PayPal

Банкова сметка

Банкови сметки: Уникредит Булбанк BIC: UNCR­BGSF
Сметка в лева IBAN: BG75UNCR70001521430722