Man­aslu expe­di­tion 2015

Написана от Mas­ter. Posted in Експедиции

На 30.08.2015г Атанас Скатов заминава за Непал, където се включва е международна експедиция за изкачване на връх Манаслу.

Българин е начело на първата в света Веган експедиция на връх Манаслу

публикувано на 26.09.2015

Скатов по време на снимките на вр. "Кутелка"

На 30-​ти август тази година алпинистът веган Атанас Скатов замина за поредната си експедиция, целяща изкачването на Осемхилядника връх Манаслу, 8156 м. Това е първата му експедиция от втория проект на Скатов, включващ изкачването на 14-​те Осемхилядници от ВЕГАН.

До момента Скатов достигна няколкократно до Лагер 3 над Базов Лагер на височина 7 400 м. и то без използване на изкуствен кислород. Поради неблагоприятните метеорологични условия Скатов не е имал възможност да завърши атаките си към върха, като се налага изчакване на „прозорец“ с добро време за успешната финална атака.

Да му стискаме палци и да си пожелам Българин да бъде Първият Веган, стъпил на върха „Душата на планината“, както се превежда Манаслу от санскрит. Така Скатов ще бъде първият Българин и първият Веган, изкачил Манаслу!


Валят обилни снегове, което предизвиква и опасност от лавини, защото времето е топло. На 17.09. падна лавина над Лагер 2 и повали двама, за късмет са живи, на това място планината е взела много жертви от лавини. Времето е много променливо. Тук лавините падат на всеки 10 минути.На 17.09. успях от Базов лагер 4700м да достигна Лагер 2, 6400м с 25 кг раница за 10 часа. Чувствам се добре, здрав и щастлив. Единствено получих контузия на десния палец. Трудна експедиция, изискваща много добра подготовка, умения с ледено катерене, здрав дух и психика“, коментира преживавянията си Атанас Скатов.

Днес, 28.09.2015 за трети път тръгвам към връх Манаслу. В момента се намирам в Лагер 2 на 6400 м. надморска височина. Условията са изключително трудни: температурата е –10 градуса, вали силен сняг и има опсаност от лавини, вятърът достига скорост до 50 км/​ч. Утре тръгвам към Лагер 3 и на 30.09 — към Лагер 4. Предизвикателството е достигането на Лагер 4, тъй като по пътя към него има огромна цепнатина. Поради лошото време все още не е поставен стълба, но се надявам утре шерпите да я поставят. По същата причина повечето от половината международни експедиции бяха прекратени и отложиха изкачването за следващата година. Тази година все още човешки крак не е стъпвал на Манаслу. Аз единствен за трети път тръгвам към върха. Духът ми е бодър и мотивацията голяма!

На 01.10.2015г, в 5.50 часа непалско време Атанас Скатов успява успешно да достигне връх Манаслу без да използва изкуствен кислород при прехода си цяла нощ от Лагер 4 на 7400м при температури под минус 20 градуса. Връх Манаслу е осмият по височина връх на планетата-​висок 8165м в Хималаите, като това е първата експедиция от подпроект 2 с изкачване на 14-​те осемхилядници като веган. Въпреки трудностите и два неуспешни опити непосредствено преди достигане върха, Атанас Скатов не се отказва и прави трети опит, като между отделните опити е почивал само 2 дни. След като достига върха при минус 25 градуса с изгрева на слънцето и цяла нощ катерене, преди него има 8 алпиниста и се налага да остане 50 минути на едно място непосредствено под самия връх. След това прекарва още 20 минути в снимки и видео на върха, Атанас Скатов решава след върха да ползва изкуствен кислород, който носи за спешен случай и диша около 40 минути на слизане до височина около 7600м. Така Атанас Скатов става първия веган в света, който изкачва върха само с консумация на растителна храна и по време на експедицията и успява до самият връх да се изкачи без консумация на изкуствен кислород.

Връзка с мен

(00359) 876 325 860
drskatov@​gmail.​com

Дарение чрез PayPal

Банкова сметка

Банкови сметки: Уникредит Булбанк BIC: UNCR­BGSF
Сметка в лева IBAN: BG75UNCR70001521430722